Támogatók:
Magyarországi Szerb Színház
Magyarországi
Szerb Színház
Levesben

Levesben

ЧОРБА -LEVESBEN

az Artashat Örmény Nemzetiségi Színházzal és a Magyarországi Nemzetiségi Társulattal közös produkció.

A Bemutató helye és időpontja: 2018.03.22. 19,30 NEMZETI SZÍNHÁZ

Színjáték 90 percben

Az Alkotók:

Álmosd Phaedra Több társulatban megfordult már. Jelenleg a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata és az RS9 Színház tagja. Ereiben görög és magyar vér csörgedezik. Két éve találkozott Gergely László rendezővel és az akkori Magyarországon élő nemzetiségi színészekből toborzott társulatával. László álma az volt, hogy a hazánkban élő nemzetiségek színészeit egy fedél alá hozza s együtt alkossanak csodát! Álmát immár nélküle viszik tovább. Hogy Phaedra miért választotta ezt a hivatást? Mert a színjátszás neki olyan, mint a levegő: nem tud nélküle élni!

Jurkovits Zorica mindkét szülője révén, a magyarországi szerb történelmi nemzetiséghez tartozik. Színészként a Magyarországi Szerb Színház tagja. Drámapedagógusként is tevékenykedik a budapesti, Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban. Egy nemzetiség jövőjének szempontjából különösen fontosnak tartja a gyerekekkel való találkozásokat. 2003 óta működik az általa alapított Suncokret (Napraforgó) drámapedagógiai műhely, ahol sok érdekes előadás született és készül a mai napig is, melyeket közösen álmodtak színpadra, az egészen kicsi és az egészen nagy gyerekekkel együtt. Állandó segítőjével, férjével, Ember Tiborral, akivel 1994 óta a Magyarországi Szerb Színház aktív tagjai. Jelmondata: A színház a mi közös „Szívügyünk”!

Frank Ildikó színésznő, 14 éven keresztül vezette a Magyarországi Német Színházat. A Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarán és a Temesvári Színiakadémián szerzett diplomát. Temesváron felváltva játszott magyar és német nyelvű társulatnál. 2004 óta igazgatja a szekszárdi nemzetiségi színházat. A pici társulatot a volt mozi fogadta be, az épületet azóta felújították. A művésznő aktív színésztagja a csapatnak, játszik Pécsett a Janus Egyetemi Színházban, és “szabad idejében” jelmezt tervez.

Koncz Eszter 2002-ben végzett a Békéscsabai Jókai Színházban működő színiiskolában, Gáspár Tibor Jászai-díjas színművész osztályában. Öt évig a Veszprémi Petőfi Színház társulati tagja volt. 2009 óta több budapesti színházakban és alternatív színházi társulatban is játszik, többek között: Budaörsi Játékszín, Holdvilág Kamaraszínház, Szép Ernő Színház, Pesti Magyar Színház, Esztrád Színház, Kókai János Társulat. Ezen kívül az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház és a Nemzetiségi Társulat tagja.

Tóth G.-Keller Linda a magyarországi örmény kisebbséghez tartozó színművész, édesanyja után, aki első generációs örmény nemzetiségű. A színész a diploma megszerzése után bölcsész diplomát is szerzett. Színészi pályája elején budapesti és vidéki kőszínházak deszkáin társulati tagként állhatott. Ma már önálló színházában dolgozik, ugyanis négy éve megalapította Magyarország első örmény színházat, melyben ma is töretlenül tevékenykedik.

Kollatos Fotios a Thessaloniki Színművészeti Főiskolán színész, musical és drámapedagógus diplomát szerzett. Athénban a Kapodistriako Egyetem filológia szakán a görög nyelv, mint idegen nyelv kurzusát is elvégezte kiváló eredménnyel. Az Európai Uniós Nemzetközi online tanárképző és nyelvoktató program kutatója, tanára volt. A Kritikai Gondolkodók görög nemzetiségi művészeti csoport alapítója és mentora. Színészi pályája Görögországban indult el, sok tapasztalatot szerzett a Magyarországi Görög Színházban, ma már a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulat tagjaként láthatjuk a színpadon.

Erdélyi Dániel rendező, 1973-ban született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2000-ben végzett, Simó Sándor osztályában. Számos film és televízió műsor rendezése után színházban is rendezni kezdett. Koronázás című darabja a Vallai fesztivál fődíját nyerte el 2016-ban.

Milyen ma Magyarországon nemzetiségi identitással nőnek lenni? Mi a nő dolga? Az otthoni tűzhely melegét őrizni? Tartozni valakihez, gyereket szülni? Ennyi csupán?

A hazánkban élő örmény, görög, német, szerb, lengyel és magyar nemzetiségű nők társadalmi helyzetét boncolgatjuk gátlás nélkül, őszintén és szemtelenül.

Legfontosabb célunk egyfajta kapaszkodót adni saját generációnk számára. Visszaterelni egymáshoz magunkat és bennünket. Úgy gondoljuk, hogy a jelen lévő női szerepekkel való küzdelem nem egyszemélyes ütközet. A nők önmegvalósításának csúcsa szerintünk nem csupán a gyermekszülés. Annál sokkal több!

Az előadást a magyar mellett – német, szerb, örmény, görög és lengyel nyelven játsszák. A próbák és az előkészületek színházunkban folynak és az ősbemutató az általunk is megrendezésre kerülő JELENLÉT Nemzetiségi Sínházi Fesztiválon lesz a Nemzeti Színházban.

Mikor játszák?

2020. március 3. 13:00 Gliwice, Lengyelország
2020. február 28. 19:00 Besenyőtelek
2020. február 29. 19:00 Füzesabony
2019. december 7. 19:00 Budaörsi Latinovits Színház
2019. június 29. 18:00 Rétság
2019. április 25. 19:00 Bóly
2019. április 26. 19:00 Somberek
2019. március 31. 18:00 Solymár
2019. január 20. 18:00 Pécel, Műv. Ház
2018. december 18. 19:00 Pécs, Színház
2018. szeptember 15. 19:00 Budapest, ,Főv. Örmény Önk.
2018. augusztus 30. 21:00 Lórév, Műv. Ház
2018. június 13. 19:00 Budapest, Cserepes Ház
2018. március 13. 18:00 Budapest, Szerb Színház
2018. március 22. 19:00 Budapest, Nemzeti Színház
2018. február 20. 15:00 Szerb Színház
2018. február 20. 19:00 Szerb Színház