Támogatók:
Magyarországi Szerb Színház
Magyarországi
Szerb Színház
A színházról

 

A szerb, polgári, hivatásos színjátszásnak közel két évszázados hagyománya van Magyarországon. Mi több – itt született.

„Jövö Kedden, az az Augustus 24. Napján a Magyar Játék Színben a Felséges Királyi Helytartó Tanáts kegyes engedelmével egy Diletans Rátz Társaság által a’ Szent Endrei Rátz Preparandia Institutumnak Segedelmére elő fog adódni Rátz Nyelven egy Néző Játék 3 Felvonásokban, ezen rátz nevezet alatt: KRESTALITZA ( PAPAGÁJ) Kezdődik 7 Órakor.” Az Angyal Bandi plakátján találhatjuk meg a hírdetést a Rondella, azaz a Városi Kis Játékszín szereposztása alatt. Az előzetes „Diletans” előadást hírdet, mégis mai értelemben véve koránt sem amatőr: Balogh István, Balogh Júlia, Fehér Tamás és Joakim Vujić is játszik benne. 1813 – at írtak ekkor.

Balog István barátja volt Joakim Vujic akit „a szerb színház atyjának” is neveznek. Joakim a bajai, pravoszláv pap fia Szentendrén tanítóskodott abban az időben. Színháztörténeti kezdeményezés részéről, mikor 1813. július 22 -én folyamodott József nádorhoz, a Pesten tanuló szerb egyetemi ifjúság nevében egy jótékony célú szerb színielőadás megtartásának engedélyezéséért. (E kérelmet Balog István és Láng Ádám is aláírták.) A hatalom engedélyezte – a Magyar Színjátszó Társaság plakátján ez állt. „Jövő kedden, azaz augusztus 24. – napján a Magyar Játék Színben a Felséges Helytartó Tanáts kegyes engedelmével egy Diletans Rátz Társaság által a Szentendrei Rátz Preparandia Institutumnak segedelmére elő fog adódni rátz nyelven egy néző játék 3 felvonásokban, ezen rátz nevezet alatt: Krestalitza (Papagáj).” Ez volt a szerb hivatásos színjátszás ősbemutatója. Balog István játszott benne, de rajta kívül a magyar társulat „színmestere” Fehér Tamás is – sőt Balog Julianna – hiszen tökéletesen beszéltek rátzul, azaz szerbül. Szimbiózisban kezdett el növekedni, gyarapodni, tökéletesedni – mindkét nemzet színházi élete, színjátszása – Joakim Vujic, a szerb királyi udvarba való távozásáig.

A magyarországi szerb közösség reméli, hogy talán a 200. évfordulón egy olyan játszóhellyel rendelkezik majd színházunk Budapesten, ahol méltóképpen ünnepelheti egy nemzet – „színház-ősbemutatója” jubileumát.

A polgári szerb hivatásos színjátszás 2013-ban volt  200. éves. Olyan programsorozattal ünnepeltük Budapesten, amely méltó volt  mindkét nemzet színjátszásának jubileumához.  Konferencia, kiállítás ősbemutató díszelőadás. Mindez a NEMZETI SZÍNHÁZBAN volt látható.

Magyarországon az újkori szerb nyelvű hivatásos színjátszás 1992- ben kezdődött egy passiójáték próbáival 1993 április 17.-én, ortodox Nagyszombaton, az akkori Nemzeti Színházban (Hevesi Sándor tér) Ablonczy László igazgatása alatt.

Az újkori, szerb, nemzetiségi  színjátszás ősbemutatója Magyarországon a Szentendrei Evangélium című produkció volt.

  1. Huszonhatodik éve működik társulatunk, ugyanazokkal a célokkal és ugyanazzal a lelkesedéssel: magas színvonalú, professzionális előadásokat játszunk szerb és magyar nyelven, – elvisszük őket mindenhová, ahol igénylik a színházat és az anyanyelven megszólaló színészt.

Néhány színpadi műfajt egyedül mi szólaltattunk meg szerb nyelven. A történelmi viszontagságok -, ill. a folklór, a hagyomány, a kulturális különbözőség, a területi megosztottság lehet az oka annak, hogy a passiójáték, az operett, a zenés vígjáték vagy a rock-opera nem honosodott meg a szerb nyelvterületen, sőt nem is íródott a Magyarországi Szerb Színház megalapításáig.

Színre lépünk Magyarország minden olyan településén, ahol a szerb anyanyelvűek meg tudnak tölteni egy nézőteret.

Az évek során, rendszeresen színházba járó publikumot sikerült létrehoznunk a szerb közösség tagjaiból, azonkívül, színházunknak magyar ajkú rajongói tábora is alakult, a szerb kultúra és kortárs drámairodalom iránt érdeklődő nézőközönségből, akik magyar nyelven tekinthetik meg, Radoslav Zlatan Doric, Milos Nikolics vagy Dusan Kovacsevity műveit.

A Magyarországi Szerb Színház, az iskoláink, a múzeumunk, a könyvtáraink mellett, a huszonhat   évnyi működés alatt, a közösség létfontosságú – sűrűn látogatott, kulturális – művelődési intézményévé vált.

Amire büszkék vagyunk a 2018-ban megvalósított terveink közül:

 

1)Főszervezői voltunk a JELEN/LÉT Nemzetiségi Színházi Fesztiválnak.

18 előadást láttunk vendégül.

Kibéreltük a Nemzeti Színházat és saját színházunkban is teret adtunk előadásoknak és a nemzetiségi színházak életét bemutató kiállításnak.

 

2)Teret adtunk más nemzetiségek jubileumainak, előadásainak és próbáinak saját játszóhelyeinken.

 

3)Megszerveztük emellett tradicionális rendezvényünket a LÓRÉVI KULTURÁLIS ÉS SZÍNHÁZI NAPOK-at ahol öt előadást valósítottunk meg szabadtéren, azon kívül kiállítás és közönségtalálkozó gazdagította a programot.

 

4) Öt  új bemutatót tartottunk 2018.-ban

 

5)Ismételten fellépői voltunk a SYNERGY WORLD THEATRE FESTIVAL-nak, ahol a FESZTIVÁL keretein belül megrendezett konferencián, a világon az első – nemzetiségi színházak érdekképviseletét ellátó szervezet – alapítóivá váltunk.

 

6) 108 előadást játszottunk 2018-ban egyénileg vagy kooprodukcióban…..

 

7)Színházunk szcenikusa Prágai Tibor úr,  2018-ban, a színpadi háttérmunkásoknak járó legnagyobb eismerésben a TEÁTRUMI DÍJ-ban részesült melyet a Nemzeti Színházban vehetett át.

 

8)A Nikola Tesla Szerb Iskolával Brüsszelben vendégszerepelhettünk az Európai Parlament képviselőjének, Deli Andor úrnak a meghívására. A Balassi Intézet színpadán megtartott előadáson részt vettek a az Európa Parlamenti magyar képviselet nagykövetei, a Belgiumi Magyar Nagykövetség Munkatársai, Európa parlamenti képviselők, a Szerb Köztársaság Európai Parlamenti Missziójának képviselői, a Szerb Köztársaság belgiumi nagykövete, Vajdaság Autonóm Tartomány brüsszeli irodájának vezetője.

 

9) Vadonatúj játszóhelyet sikerült létrehoznunk az ún. budapesti Brodway-n, a Nagymező u. 49-ben a színházunk mellett  egy „irodalmi kávéház”-nak nevezett könyvbemutatók, koncertek , pódiumműsorok megtartására alkalmas teret.

 

10)Meghívást kaptunk a Belgrádi Nemzeti Színház igazgatójától egy vendégszereplésre a szerb nemzet első számú színházába.

 

11)A Külgazdasági és Külügyminisztérium felkért minket a Szerbiai Magyar Kultúrális Hetek programsorozatban való részvételre, a budapesti Nemzeti Színházzal, a Állami Népi Együttessel, a Szegedi Kortárs Balettal karöltve mutassuk be hazánk kulturális értékeit – a Kragujeváci Szerb Királyi Színházban, a Nis-i Nemzeti Színházban, a Kraljevoi Népszínházban és a Lazareváci Népszínházban és Belgrádban

 

12) Ott lehettünk mesejáték előadásunkkal a vadonatújan induló Szegedi Szerb Általános Iskola megnyitásán, miként a budapesti Nikola Tesla Szerb Iskola vadonatúj színháztermében elsőként játszhattunk profi színházi előadást

 

13)Rusz Márk Milánt színházunk művészét Vidnyánszky Attila A NEMZETI SZÍNHÁZ főigazgatója a MAGYAR TEÁTRUMI TÁRSASÁG elnöke Jászai Mari -díj kitüntetésre terjesztette fel 2019 ben.

 

 

 

 

 

 

 

Szoros kapcsolatot ápolunk és közösen szervezünk rendezvényeket és színházi előadásokat évek óta a következő szervezetekkel: Szerb Országos Önkormányzat, Budapesti Szerb Önkormányzat, Újpesti Szerb Önkormányzat, Magyarországi Szerb Ortodox Püspökség, Terézvárosi Szerb kisebbségi Önkormányzat, Nikola Tesla Szerb Általános Iskola Gimnázium és Diákotthon, Szerb Hetilap, Szerb Dokumentációs és Kulturális Központ, Pestszentlőrinc Szerb Önkormányzata, Lórév Község Szerb Kisebbségi Önkormányzata, Magyar Televízió Srpski Ekran, Szegedi Szerb Önkormányzat, Pomázi Szerb Кisebbségi Önkormányzat, Szentendrei Szerb Kisebbségi Önkormányzat, Pécsi Szerb Önkormányzat, Siklósi Szerb Kisebbségi Önkormányzat, Belvárosi Szerb Kisebbségi Önkormányzat, Magyar Rádió Szerb Szerkesztőség.